otrdiena, 2022. gada 19. jūlijs

Smiltenei svētkos dāvinām dziesmu!


Smiltenes dzimšanas dienai biedrība “Smiltenei un Latvijai” un Smiltenes mūziķi sagatavojuši īpašu dāvanu, ierakstīts audio un video dziesmai “Seši mazi bundzinieki”. 

Šī tautasdziesma pierakstīta Smiltenes pusē un vienmēr rada interesi, kad to izpilda folkloras kopa “Rudzupuķes”  Katrs klausītājs to dzird un jūt savādāk. Daži priecājas par nedzirdētajiem vārdiem, citi saklausa slēptos zemtekstus un kaislības. Un vienmēr visiem ar lepnumu varam teikt: “ Tā ir īpašā, mūsu, Smiltenes puses versija.”

Dziesma “Seši mazi bundzinieki ” ir tāda, kā Smiltenes puses ļaudis - enerģiska, mērķtiecīga un skaista, un mums bija svarīgi, lai tā  skanētu tālu, skaļi  un kļūtu pazīstama cilvēkiem.  Jo ar to vien nepietiek, ka to savā dziesmu krājumā iekļāvusi Smiltenes folkloras kopa. Gribam, lai ar to var lepoties un to pazīst viss novads un vēl tālāk.

Jānis Krūmiņš bija apņēmības pilns un radīja video un veica montāžu. Dziesmas aranžiju un ierakstu veica  grupas “Prāta Vētra “  basģitārists Ingars Viļums. Vokālās partijas izpildīja  muzikālie smiltenieši Dace Rudzīte , Līga Krūmiņa – Krīgere un bundzinieks Andis Mincis.

Lai ieceri realizētu un saglabātu šo unikālo Smiltenes puses kultūras mantojumu nākošajām paaudzēm un izveidotu dziesmas video,  biedrība “ Smiltenei un Latvijai” piedalījās “Smiltenes novada kultūras, sabiedriski nozīmīgu vai izglītojošu aktivitāšu projektu konkursā” un ieguva 1071 eiro līdzfinansējumu. Liels paldies Smiltenes novada pašvaldībai par šo  atbalstu mūsu iniciatīvai.

Ceram, ka nākošajā gadā, Smiltenes 103. dzimšanas dienā,  skaistu deju soli šai īpašajai dziesmai būs jau piemeklējis mūsu novada deju kolektīvs “Rieda”, un visi varēsim to arī izdejot.

Bet tikmēr, aicinām ikvienu noklausīties jaunradīto video, lustīgi svinot Smiltenes pilsētas 102. gadadienu.

Daudz laimes Smiltene!

Biedrības “Smiltenei un Latvijai” publicitāte un raksts tapis ar Aktīvo iedzīvotāju fonda atbalstu projekta  “Aktīvi, zinoši un atpazīstami Smiltenes novadā” ietvaros.