ceturtdiena, 2022. gada 21. jūlijs

Tauriņi salido atkal Marikas dienā!



 Daudz esam runājuši un darījuši, lai izveidotu kultūrvietu Marikas Svīķes piemiņai. Runājot ar dažiem kora dziedātājiem un cilvēkiem, kuri piedalījušies Marikas dienās, kad tās notika, dzirdējām priecīgas gaidas, kaut ātrāk tiktu sakārtota vieta Vecajā parkā un šī tradīcija tiktu atjaunota. Silta, gaiša dzejas un dziesmas apvīta kopābūšana pašā vasaras pilnbriedā, Marikās- 22.jūlijā.

 Kad šo ieceri divus gadus atpakaļ pārrunājām biedrībā, Jānis Krūmiņš teica: “Par ko tad ne? Savāksim dziedātājus, būs koncerts pļaviņā. Es uzņemos!” Un viņš izdarīja, taču īstajā laikā un vietā to nevarēja rīkot pandēmijas ierobežojumu dēļ,  tādēļ ziedojumu vākšana notika Smiltenes un Grundzāles kultūras namos.

Ziedojumu vākšanas process varētu būt ļoti ilgs un sapnis par Marikas Svīķes kultūrvietas izveidi varētu piepildīties tikai pēc gadiem, taču tas īstenosies jau nākošajā gadā pateicoties Lauku atbalsta dienestam. Martā uzrakstījām projektu un lūdzām piešķirt finansējumu, jūnija sākumā saņēmām apstiprinājumu un projekta realizācijai piešķirti 19 904 eiro. Kopumā projekta izmaksas ir 22 116,07 eiro un Lauku atbalsta dienests finansē 90% no šīs summas. 10% līdzfinansējumu (2000,0 eiro) ir piešķīrusi Smiltenes novada pašvaldība. Esam patiesi priecīgi par šo atbalstu, kas ļaus mums sasniegt mērķi ātrāk nekā plānots. Paldies Lauku atbalsta dienestam un Smiltenes novada pašvaldībai par šo ieguldījumu un uzticēšanos mūsu idejām un spējai tās realizēt. 

Šogad vietas būvniecība drīzumā tikai sāksies.  Taču tuvojoties  22.jūlijam, iekšā klusi gruzdēja vēlme satikties un baudīt  mūziku un dzeju tieši šajā zemes pleķītī.

Un sarunās ar biedrības biedriem un draugu kolektīviem tapa zibakcija. Svinēsim Marikas, dienu iepriekš, 21. jūlijā un svinēsim skaisti. Ar pikniku un kūkām, ar dziesmām un dzeju. Jānis Žagariņš atsaucās spēlēt un dziedāt dziesmas ar Marikas vārdiem, Dace Purvlīce lasīja jūlijam un svētku reizei atbilstošu dzeju.

Muzikālais dzejas pikniks, kā mēs to nosaucām, pagāja sirsnīgi un gaiši. Bez tumšām skumju ēnām un pieminekļa smaguma, ar tauriņa un dziesmas vieglumu.

Biedrībai bieži jautā: “Kāpēc tieši Marikai Svīķei pieminekli? Kāpēc Vecajā parkā? Kāpēc ne citiem? “

Mēs atbalstam novada kultūras un literārās vērtības un ar dziļu cieņu izturamies pret citiem mūsu novada dzejniekiem, taču Marika bija ilggadēja biedrības Smiltenei un Latvijai vadītāja un mēs ļoti vēlējāmies, lai būtu vieta, kas saistītos ar viņu. Vērtībām, kuras viņai bija svarīgas. Viņa nevēlējās kapakmens smagumu, un viņai patika pulcēt cilvēkus ap sevi ar tauriņa vieglumu. Un tādu mēs, vaicājot ģimenei, iedzīvotājiem, pašvaldībai un speciālistiem arī radīsim šo vietu. Kultūrvietu, kur satikties un rīkot nelielus pasākumus un Marikas dienā arī dalīties skaistās atmiņās. Kur atnākt visai ģimenei. Lai viens var baudīt dzeju, cits mūziku un bērniem ir pļavas, krītiņi un brīvība.

Līdz šim šī noskaņa bija tikai mūsu domās un sarunās, bet šis muzikālais dzejas pikniks apliecināja, ka Smiltenes novada pašvaldības darbinieki ir atraduši ideālu vietu. Skaistās nepļautās pļaviņas visapkārt, kur sisina sienāži un lido bites, milzīgā ozola paēna un egļu aizvējš būs kā radīts, lai tiktos dziesmā un dzejā.

Šogad šis muzikālais dzejas pikniks notika neplānoti un mazā lokā. Taču jau nākošo gadu ceram, tur redzēt visus mūsu ziedotājus un atbalstītājus. Bet tikmēr, ja gadās Marikas dienā (22.07.) iet garām Vecā parka Klusajai takai un lielajam ozolam, tad tur kokos ir salidojuši taureņi ar Marikas dzeju. Pie laternas ir krītiņi, ar kuriem gan lieli gan mazi var uzzīmēt dzeju. Lai zīmējumā dalītos ar  citiem. Tādi ir arī izvēlētie dzejoļi. Par došanu un ņemšanu, par satikšanos, par dzīves svinēšanu.

 

P.S Paldies draugiem no jauktā kora “Pakalni” un ansambļa “Iedvesma” un citiem par palīdzību tauriņu gatavošanā.



Projektu finansē Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai. Projekts 22-09-AL10-A019.2201-000006 “Dzejnieces Marikas Svīķes piemiņas un kultūras vietas izveide Smiltenes Vecajā parkā” Finansējums 19904.46 eiro. Līdzfinansē Smiltenes novada pašvaldība 2000 eiro.