ceturtdiena, 2022. gada 28. jūlijs

Jaunieši no 6 valstīm izzina enerģiju mums apkārt!

 

Biedrības mājvietā, “Lejas Varicēnos” no  30. jūnija līdz  - 13. jūlijam sabrauca  20 brīvprātīgie vecumā no 18-30 gadiem, kuriem bija vēlme apgūt ilgtspējīgas dzīves metodes, iepazīt atjaunojamo enerģiju un sastapt  līdzīgi domājošus jauniešus. 


Divu nedēļu garumā praktiskā darbā jaunieši uzzināja kā būvniecības procesā izmantot dabiskos materiālus - koku, mālu, salmus, 'vieglu salmu-mālu' sienu veidošanu, apmest ar mālu un kaļķi. Kā izgatavot dabīgu krāsu, veidot interjera dizainu ar dabīgiem materiāliem, permakultūras dārzu. Otrreizēji izmantot materiālus, tos pārveidojot vai uzlabojot. Uzstādīja saules paneli ar eksperta norādījumiem. Izgatavoja skrejlapas, ielūgumus, plakātus, mājas lapas dizainu, lai ar iegūtajām zināšanām nākotnē varētu dalīties tālāk savā valstī.


Projekta finansējums ir no Eiropas Komisijas programmas Eiroropas Solidaritātes korpusa Brīvprātīgo grupu darba ietvaros. 

Kopumā projektā piedalījās jaunieši no 6 valstīm – Itālijas, Francijas, Gruzijas, Igaunijas,  Lietuvas un Ukrainas.  Mums vēl joprojām pienāk vēstules un watsup ziņas par projektā iegūto un atziņām.


Kā galveno ieguvumu jaunieši min jaunus kontaktus ar līdzīgi domājošiem no citām valstīm. Divu nedēļu kopā būšana bija izaicinoša arī pielāgošanās ziņā. Netipisks ēdiens, citādi dzīves apstākļi, dažādi raksturi un temperamenti grupā. Taču, lai arī šo aspektu jaunieši atzīst kā vienu no grūtākiem, to min arī kā vienu no lielākiem ieguvumiem nākotnei. Spēja pielāgoties un pieņemt jauno noderēs gan dzīvē, gan mācībās, gan darbā.



Projekta praktiskajos  darbos un sadzīvē daudzi novērtēja arī to, cik maz  patiesība vajag ikdienai, un cik daudz nevajadzīgi un lieki tiek pirktas lietas un tērēti resursi,  laiks un enerģijas reklāmas, mēdiju un filmu ietekmē, cenšoties atbilst tāda veiksmīga jaunieša tēlam kādu šie mediji parāda. Kā arī to cik patiesībā viņi var mainīt un paveikt pašu rokām.

Skanēja arī daudz skaistu vārdu par mūsu zaļo, sakopto zemi un tradīcijām. Tās viesiem parādīja folkloras kopa “Rudzupuķe” un biedri kopīgajā danču vakarā. Mūsu tautasdziesmas, rotaļas un danči radīja emocijas un jautrību. Pēc kārtīgas izdejošanās notika arī sapazīšanās vakars pie klātiem galdiem, kur mūsu tradicionālai rabarberu maizei, blakus vietu ieņēma Gruzijas vīns un čurčalas (rieksti sakaltētā augļu sulā) un citi labumi ar vairs neizrunājamiem svešzemju nosaukumiem.


Mēs esam patiesi priecīgi par šo divu nedēļu kopā būšanu ar jauniešiem Eiropas Solidaritātes Korpusa projekta “Energy around us” ietvaros.


Mums bija iespēja dalīties ar pieredzi un vietu, lai satiktos. Jauniešiem tā bija iespēja mācīties, iegūt jaunus draugus, ceļot, celt savu pašapziņu un pieredzi.

Īpašs paldies visiem biedriem par palīdzēšanu un piedalīšanos viesu uzņemšanā un kopīgajos pasākumos, lai padarītu jauniešu uzturēšanos šeit ērtāku un patīkamāku. Un Līgai par milzīgo ieguldīto darbu projekta rakstīšanā, biļešu un sadzīves organizēšanā. Darbu, kurš vēl turpināsies, rakstot atskaites un kārtojot formālo pusi.


Atziņas par projektā iegūto vēl turpina pienākt, un mēs esam pateicīgi viesiem, kuri praktiskā darba procesā padarīja biedrības tikšanās vietu skaistāku un ērtāku, lai jau rudenī mēs tur varētu rīkot kādu īpašu pasākumu, par kuru stāstīsim jau drīzumā.


Biedrības “Smiltenei un Latvijai” publicitāte un raksts tapis ar Aktīvo iedzīvotāju fonda atbalstu projekta  “Aktīvi, zinoši un atpazīstami Smiltenes novadā” ietvaros.