pirmdiena, 2022. gada 25. jūlijs

Jūnija aktualitātes Smiltenei un Latvijai

Jūnijs biedrībā “Smiltenei un Latvijai” aizskrēja tik ātri, ka ne aci nepaspējām pamirkšķināt. Tas aizgāja radoši un daudzinot biedrības vārdu starptautiski.  

Jūnija sākums pagāja intervijās un saziņā ar projekta “ Energy around us” (Enerģija mums apkārt”) topošajiem dalībniekiem. Jūlijā biedrības mājvietā ”Lejas Varicēnos” projekta ietvaros jaunieši vecumā no 18- 29 gadiem varēja apgūt permakultūras pamatus, atjaunojamās enerģijas izmantošanu, ilgtspējīgu dzīvesveidu un būvniecību.  Bija daudz jautājumu un izaicinājumu biedrībai kā projekta īstenotājiem. Aizvien augošās degvielas cenas radīja cenu kāpumu biļetēm projekta dalībniekiem un satraukumu par nokļūšanu Latvijā. Tāpat karadarbības dēļ projektā piedalīties sagādāja grūtības Ukrainas pārstāvjiem. Taču kā jau Eiropas Solidaritātes korpusa projektā pienākas, izmaksas tika sadalītas līdzvērtīgi un problēmas atrisinātas. 

Un jūnija otrā pusē jau varējām plānot programmas norisi, dalībnieku uzņemšanu, ēdināšanu un izguldīšanu. Paldies visiem biedriem, kas palīdzēja sagatavošanās darbos un viesu uzņemšanā.

Turpinājām arī darbu pie Aktīvo iedzīvotāju fonda projekta "Aktīvi, zinoši un atpazīstami Smiltenes novadā". 

Šī projekta ietvaros biedrības mājvietā "Lejas Varicēnos" plānots ieklāt grīdu vecaja kūts ēkā, lai turpmāk tur rīkotu biedrības tikšanās reizes un iznomātu to iedzīvotājiem, tādejādi papildinot biedrības ienākumus. 

Karš Ukrainā bija izaicinājums arī šajā joma, jo trīskārši palielināja plānoto materiālu izmaksas un ieklāšanas procesu un grīdas apstrādi pamazām veicam biedri paši. Paldies visiem biedriem par atbalstu un piesaistītajiem speciālistiem par bezmaksas dalīšanos ar zināšanām.  Šis projekts dod mums daudz iespēju un jaunas zināšanas kā piesaistīt atbalstu un aktivizēt biedrus. Talkas, brīvprātīgo speciālistu meklēšana, publicitātes organizēšana tā, lai vairāk informētu iedzīvotājus par mums nepieciešamo atbalstu un iniciatīvām, ko veicam.  

Jūnijā ar Smiltenes novada pašvaldības finansējumu tapa arī video Smiltenes pusē pierakstītajai dziesmas versijai “Seši mazi bundzinieki”.  Lai ieceri realizētu un saglabātu šo unikālo Smiltenes puses kultūras mantojumu nākošajām paaudzēm un izveidotu dziesmas video,  biedrība “ Smiltenei un Latvijai” piedalījās “Smiltenes novada kultūras, sabiedriski nozīmīgu vai izglītojošu aktivitāšu projektu konkursā” un ieguva 1071 eiro finansējumu. Liels paldies Smiltenes novada pašvaldībai par šo  atbalstu mūsu iniciatīvai. Tā mēs varējām radīt lielisku dāvanu Smiltenei 102. dzimšanas dienā.


Jūnija vidū kopā ar folkloras kopu “ Rudzupuķes” stiprinājām latviskās tradīcijas Smiltenes Līgo kalnā. Aicinājām ikvienu kļūt par brīvprātīgo un apgūt tradīcijas gatavojoties svētkiem kopā. Paldies visiem, kas atsaucās un palīdzēja, kopā gan darbi ritēja raitāk, gan dziesmas skanēja jaukāk.


Tāds, košs kā Jāņu vainags, bija mūsu jūnijs. Jau sagatavojot mūs vēl raibākajam un skaistu notikumu pilnajam jūlijam.

 





Biedrības “Smiltenei un Latvijai” publicitāte un raksts tapis ar Aktīvo iedzīvotāju fonda atbalstu projekta  “Aktīvi, zinoši un atpazīstami Smiltenes novadā” ietvaros.