ceturtdiena, 2022. gada 4. augusts

Aicinām uz "Jaunās grīdas" danču balli

 

Mīļie draugi un atbalstītāji!

Pagājušajā gadā šajā laikā biedrības mājvietā "Lejas Varicēnos" satikāmies, lai būtu kopā "Spēka dziesmu" vakarā. Toreiz nodomājām, cik skaisti pasākumi, semināri un danči mums šeit būtu, ja vien būtu kvalitatīva grīda. Un cik brīnišķīga tradīcija būtu šāda tikšanās. 



Šobrīd projekta “Aktīvi, zinoši un atpazīstami Smiltenes novadā” ietvaros esam pabeiguši grīdas ieklāšanas procesu, notiek darbi pie špaktelēšanas, slīpēšanas, lakošanas un jau augusta beigās esam gatavi svinēt.


Būs danči, būs garie galdi, spēka dziesmas un tikšanās prieks un tā kā augustā latviešu tradicionālie svētki ir Lielās Māras diena, tad vakars būs veltīts šai tradīcijai.


Šī diena ir viduspunkts starp Jāņiem, vasaras saulgriežiem, un Miķeļiem, ražas novākšanas beigām. Tā ir arī mātes un maizes godināšanas diena. Dažādās Latvijas vietās to dēvē arī par Mātes dienu, Maizes dienu, Dižmāru, Vasaras Māru, Māršu, Māršdienu.

Senāk latvieši tieši šajā dienā tērēja visu gadu krāto naudu un beidzot pirka to, kas sirdī ilgi kārots vai saimniecībā, mājās un darbā vajadzīgs.

Māra ir maizes cepēja un saimnieču galvenā aizbildne, tāpēc šajā dienā cep maizi, kuru rotā ar Māras krusta zīmi, klāj bagātīgu pusdienu un vakariņu galdu, uz kura liek visu jauno ražu.

Tādēļ ciemkukuļus aicinām nest no pašu dārzā izaudzētā vai no savējiem pirktā. Maize būs mūsu vakara tēma visos veidos.

Meklējiet ērtākās kurpes,  kreklus un kleitas un pievienojieties mums 26. augustā plkst. 18.00 “Jaunās danču grīdas ballē”.

Laipni aicināti visi – gan tie, kuri mūs atbalstījuši un ziedojuši līdz šim, gan tie, kam interesē mūsu biedrības darbība un vēlas mūs iepazīt tuvāk, vai vienkārši vēlas padancot, padziedāt un  satikt jaunus draugus un domu biedrus. Šis laiks tam ir īstais!

Klusām varam pačukstēt, ka senāk uzskatīja, ka Māršas diena ir laba, lai iepazītos ar nākamo dzīvesbiedru vai svinētu kāzas!

Par dziesmām un dančiem rūpēsies folkloras kopa "Rudzupuķes" un mūsu draugi no citām folkloras kopām. 

Uz tikšanos!

Telpu iekārtošanu atbilstoši biedrības vajadzībām finansē AIF projekta "Aktīvi, zinoši un atpazīstami Smiltenes novadā" ietvaros.