svētdiena, 2022. gada 13. februāris

Biedrības Smiltenei un Latvijai pirmsākumi

2022. gada 6. martā biedrībai “Smiltenei un Latvijai” būs īpaši svētki 20 gadu jubileja. Kā jau pirms visiem lielajiem svētkiem, tiek šķirstīti albumi, stāstīti atmiņu stāsti, plānota nākotne un domāts par lielajiem notikumiem un cilvēkiem, kuri satikti. Tā arī mēs nolēmām sakārtot foto un stāstu arhīvus un līdz pat mūsu dzimšanas dienai priecāties par paveikto un  caur stāstiem pateikt paldies mūsu biedriem, sadarbības partneriem un atbalstītājiem.

Tālajā 2002.  gadā kopā sanāca Smiltenes pilsētas kultūras un izglītības iestāžu vadītāji un Smiltenes dome. Apspriedās un nolēma, ka nepieciešama biedrība, kas veicinās kultūras, izglītības, vides un sociālās jomas attīstību pilsētā un  2002. gada 6. martā tika oficiāli reģistrēta biedrība “Smiltenei un Latvijai”.

Pirmais biedrības īstenotais projekts bija Bērnu rotaļu laukuma izveide Smiltenes centrā, Mūrnieku ielā6. Projekts tika  īstenots ar Karalienes Julianas fonda finansiālu atbalstu un tā ietvaros  laukumā tika uzstādīta lielā rotaļu iekārta ar slidkalniņu. Lielu ieguldījumu laukumiņa izveidē deva arī Smiltenes domes uzrunātie uzņēmēji, kuru devums iegravēts Saules pulkstenī laukumiņa centrā.

Pēc šī lielā projekta biedrība atbalstīja kultūras un izglītības iestādes dažādās mazās iniciatīvās – organizējot pasākumus un  nelielus projektus.

2012. gadā biedrības sastāvs izmainījās, no tās izstājās Smiltenes dome. Pasaule sāka vairāk runāt par klimata pārmaiņām un cilvēku ietekmi uz tām, un “Smiltenei un Latvijai” paplašināja savu aktivitāšu loku un  sāka aktīvāk iesaistīties ar vidi saistītās iniciatīvās. Biedrības paspārnē sāka darboties Smiltenes Eko klubiņš, uzsākta tiešās pirkšanas sistēma, kā arī organizēti izglītojoši pasākumu par ekoloģisku dzīvesveidu.


Smiltene rotaļu laukums un mazie projektiņi pēc tam bija tikai sākums visiem  17 dažāda veida projektiem par kopējo finansējumu 79 000 eiro. Tikai pirmais solis uz tikšanos ar jauniem biedriem un vairāk nekā 4000 iedzīvotājiem gan no Latvijas, gan pasaules, kuri dažādos veidos piedalījušies projekta aktivitātēs. 20 gados vēl ir daudz par ko pastāstīt. Bet par to nākošajā rakstā tuvākajās dienās.

P.S. Interesanti, ka arī šobrīd pēc divdesmit gadiem atkal top brīnišķīgs projekts sadarbībā ar Smiltenes novada pašvaldību un aktīviem kultūras cilvēkiem. Biedrība uzsākusi ziedojumu vākšanu Marikas Svīķes piemiņas kultūrvietas izveidei Vecajā parkā. Un atkal ir iespēja izdarīt kaut ko lielu un paliekošu Smiltenes iedzīvotājiem un viesiem. Ja esam Jūs ieinteresējuši, lasiet par mūsu iepriekšējiem un jaunajiem projektu biedrības mājas lapā http://smilteneiunlatvijai.blogspot.com/ un biedrības FB kontā Smiltenei un Latvijai. 

Jaunos projektus un biedrības darbību iespējams  atbalstīt arī ziedojot biedrībai SMILTENEI UN LATVIJAI, reģ.nr. 40008065607, IBAN: LV39UNLA0050024690335.

Biedrības “Smiltenei un Latvijai” publicitāte un raksts tapis ar Aktīvo iedzīvotāju fonda atbalstu projekta  “Aktīvi, zinoši un atpazīstami Smiltenes novadā” ietvaros.