otrdiena, 2024. gada 6. augusts

Paldies brīvprātīgo komandai par jaundzimušo pasākumu "Permakultūras festivāls jauniešiem"!

Pēc divu nedēļu aktīvas gatavošanās un darba 14 jaunieši no 9 dažādām valstīm Eiropā un pat Āfrikā organizēja pirmo Permakultūras festivālu jauniešiem. Līdz šim Permakultūras festivāli, kuru mērķauditorija ir pieaugušie, Latvijā jau kļuvuši par tradīciju. Mūsu organizācija vēlējās izveidot festivālu tieši jauniešiem. Apkopojot iesaistīto jauniešu domas, mums veicās ļoti labi. Esam iepazīstinājuši projekta dalībniekus un festivāla apmeklētājus ar galvenajiem permakultūras principiem un vērtībām, un nu ir aizsākta jauna tradīcija, ko biedrība vēlētos turpināt arī nākamajās vasarās.

Šoreiz festivāla ietvaros jaunieši apmeklētājiem bija sagatavojuši vairākas meistarklases un spēles, kā arī informatīvu lekciju. Spēlē "Plantnet" jaunieši gatavoja mazas gleznas no augiem un mācījās atpazīst augus pēc to lapām, meistarklasē "Snifity" bija interesanti iepazīt dažādas augu smaržas un censties uzminēt, kuram augam tie pieder. Jaunieši mācījās veidot sienas apmetumu un būvēt vasaras virtuves sienu no salmiem un māliem. Interesanta bija arī dabisko krāsvielu meistarklase, kur zīmējumi tapa izmantojot gan augu

pigmentus, gan dažādus iežus un pat pelnus un pārtikas produktus. Spēlē "R2" jaunieši mācījās cik būtiski ir saprast vārdu Reuse un Reduce  nozīmi, lai mazinātu atkritumu veidošanos, kas piesārņo mūsu planētu. Neformāla lekcijā, kas atklāja festivālu,  dalībnieki iepazina "ātrās modes" ietekmi uz ekoloģiskās pēdas nospiedumu, gaļas lietošanas radīto piesārņojumu un saņēma dažus padomus, kā samazināt ūdens izšķērdēšanu. Pasākuma laikā tika nodrošināta tulkošana, lai ikviens, pat mazie dalībnieki, varētu saprast. Apmeklētāji tagad zina, ka drēbes ir labāk izmantot atkārtoti, iegādāties tieši tad, kad tas ir nepieciešams, kā arī to, ka ir labi neēst gaļu katru dienu, jo ir milzīgs piesārņojums, kas rodas gaļas pārstrādes laikā vai kad ir labākais laiks, lai laistītu augus. Pēc izvēles dalībnieki varēja aizpildīt anketu, lai aprēķinātu savu oglekļa pēdu. Latvija šajā ziņā ir viena no labākajām valstīm, tāpēc svarīgi tā turpināt! ;-)

Savukārt festivāla noslēgumā neizpalika latviešu danči, kurus dalībniekiem iemācīja folkloras kopa Rudzupuķe.


Projekta brīvprātīgie mums novēl mūsu biedrībai daudz entuziastisku dalībnieku nākamajā festivālā 2025.gadā un veiksmi, organizējot nākamo festivālu, kura nosaukums varētu būt "Randiņš ar dabu!" ❤️🌱



Projektu finansē Eiropas savienība un tas īstenots projekta nr. 2023-1-LV02-ESC51-VTJ-000117225 — “Permakultūras festivāls jauniešiem” ietvaros.