trešdiena, 2022. gada 4. maijs

Smiltenei un Latvijai aprīļa aktualitātes

Aprīlis mūs nedaudz apturēja ar COVID-19 saslimšanu un raizēm par karu Ukrainā. Tika atcelts ziedojumu vākšanai koncerts Marikas Svīķes kultūrvietas izveidei un biedrības sanāksmes.

Kādu brīdi mums, tāpāt kā lielai daļai Latvijas iedzīvotāju, prātu aizņēma vienīgi notikumi Ukrainā un domas kā varam palīdzēt. Nosūtījām ziņu GEN organizācijai un citiem mūsu sadarbības partneriem, par to, ka  esam gatavi uzņemt GEN Ukrainas biedrus Lejas Varicēnos un atbalstīt ar kontaktiem, padomu un citos veidos.

Domas par ziedojumu vākšanas stratēģijas rakstīšanu, pasākumu plānošanu un nākotni pinās un nevedās, likās neatbilstošas laikā, kad tepat blakus norisinās karš.


Taču dabas ritms turpinās par spīti visam un pavasara darbi neļauj gaidīt. Sagatavojot dobes jaunajai ražai biedrības mājvietā Lejas Varicēnos, sarunās pārspriedām kā vēl varam iesaistīties. Mēs  sapratām, ka biedrībā jau to darām. Mums jāturpina stiprināt sava kopiena, jārunā par demokrātiskām vērtībām, mūsu vēsturi un tradīcijām un jāturpina rīkot izzinošo pasākumi par to kā cīnīties ar stresu un saglabāt emocionālo veselību apkārt notiekošajā krīzē. Jo, šobrīd kā nekad, mums Latvijā jābūt vienotiem par šīm vērtībām. Tikai veseli un stipri, zinoši un saliedēti mēs varēsim veidot demokrātisku valsti un palīdzēt arī citiem.




Kā vēl viens atgādinājums par to cik svarīgi ir ne tikai turpināt atbalstīt Ukrainu, bet arī neaizmirst rūpes par planētas ilgtspēju un kopienu izglītošanu bija maza sērkociņu kastīte ar sēklām no 2019. gada oktobra. Sēklas ieguvām no Ukrainas draugiem, kādā GEN seminārā par ilgtspējīgām kopienām Dānijā.  Sirsnīgā un radošā Nataliya Masol


bija atvedusi katram pa trīs tomātiņiem. Tie esot ļoti ražīgi, brīnišķīgi aug viņas permakultūras dārzā līdz pat rudenim, un ir izturīgi pret slimībām un aukstumu. Tomātiņi atbrauca uz Latviju, sēkliņas tika izžāvētas, taču nez kādēļ  divus gadus ieslīka lādes dziļumā.

Un nu šogad, kad mēs pārdzīvojām kopā ar mūsu draugiem no Ukrainas, tie atradās kā iedvesma.  

Visā Latvijā cilvēki stāda cerību saulespuķes Ukrainas atbalstam, bet mums aug  tomātu stādiņi. Kā atgādinājums par mūsu draugiem, kā cerība par tikšanos, kā spēka un gaidīšanas simbols. Kā dzīvs pierādījums no kāda Latvijā, ceļmalā, redzēta atbalsta plakāta Ukrainai  “Вони хотіли поховати нас, але не знали, що ми - насіння” (Viņi domāja, ka apraka mūs, taču viņi nezināja, ka mēs esam sēklas).

Tas liek mums ar cerībām skatīties nākotnē, ka arī Ukraina un tās tauta gluži kā šie tomātiņi jau drīz varēs augt brīvi. Bet tikmēr mums jāsargā sava demokrātija, jāveido stipras kopienas un jāturpina darbs, lai pēc kara ar savu pieredzi un atbalstu vārētu braukt palīdzēt saviem draugiem.

Tā nu “atrotījām piedurknes” un ķērāmies pie  darba, lai turpinātu darbu pie Aktīvo iedzīvotāju fonda projekta "Aktīvi, zinoši un atpazīstami Smiltenes novadā", stiprinātu savu kapacitāti un veidotu biedrības
ziedojumu vākšanas stratēģiju. Jo lai veiksmīgi palīdzētu citiem, ir jābūt spēcīgiem pašiem.

Ar savu pieredzi un skatu no malas mums šo divu mēnešu laikā ļoti palīdz Inese Boša. Viņas 6 gadus ilgā pieredze ziedojumu vākšanā NVO sektorā mums ļauj paskatīties uz jaunām iespējām, kļūdām un rosina vēl nebijušas prāta vētras jaunām idejām. Viņa ir cilvēks, kurš liek mums domāt plašāk un iziet no prāta rāmjiem, saredzēt stiprās puses un meklēt partnerus, norāda uz iedzīvotājam neskaidro un uzlabojamo.

Tik ļoti iedvesmoti mēs jau lūkojamies apkārt pēc pieredzes un līdzīgi domājošiem. Un atradām Liepājas NVO “Radi vidi pats”. Izrādās tieši tajā pašā laikā viņi ir ievērojuši arī mūs. 😉 Mums ir kopīgi mērķi - rūpes par planētas ilgtspēju, stipru kopienu veidošanu, brīvprātīgā darba aktivizēšana, demokrātijas stiprināšana. Un kopīga vīzija, ka to visu iespējams sasniegt tikai kopā. Mācoties, darot, uzdrīkstoties, iesaistoties.

Notiekošais Ukrainā satrauc gan “Smiltenei un Latvijai”, gan “Radi vidi pats” un iespējams tieši 10. maijā radīsies kāds risinājums nākotnes atbalstam. Un noteikti daudzas idejas kā uzlabot darbu.

Tā pagājis aprīlis, un ar cerībām skatāmies uz to ko atnesīs maijs. Jau tagad zinām, ka tas atnesīs ziedojumu vākšanas koncertu Grundzālē Marikas Svīķes piemiņas kultūrvietas izveidei 19. maijā. Kā arī Lielo talku biedrības mājvietā Lejas Varicēnos 28.maijā, lai jau vasarā biedrības pasākumi varētu noritēt mūsu telpās.

*Par Lielo talku informācija sekos tuvākajā laikā.

Biedrības “Smiltenei un Latvijai” publicitāte un raksts tapis ar Aktīvo iedzīvotāju fonda atbalstu projekta  “Aktīvi, zinoši un atpazīstami Smiltenes novadā” ietvaros.