trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Ieklausies sevī meža terapijā

 


Jau sen ir zināms, ka dabai, it sevišķi mežam, ir nomierinošs un enerģiju atjaunojošs efekts. Mūsdienās zinātne atgriezusies pie šīm zināšanām, pielietojot tās meža terapijā. Tas ir terapijas veids, kurā cilvēks ar speciālista palīdzību pilnībā ļaujas meža videi un ietekmei, tā palīdzot sev pārvarēt grūtības un stresu. Ar meža terapiju iepazīstinās klīniskā psiholoģe, meža terapijas praktiķe Inga Dreimane.

Meža veldze jeb meža pelde kā veselību veicinošs, ikdienas dzīves kvalitāti stiprinoša prakse kļūst arvien populārākā gan Eiropā, gan arī citos pasaules reģionos. Mūsdienu praksē tā aizsākusies Japānā un zināma ar nosaukumu Shinrin-yoku, kas burtiskā tulkojumā nozīmē “uzņemt meža atmosfēru”, savukārt aprakstot procesa tēlaino pusi, tiek lietots jēdziens “iegremdēties meža atmosfērā”. Angliski tiek lietots jēdziens “forest bathing”, kas tiešā tulkojumā uz latviešu valodu nozīmē “meža pelde”. Līdztekus nosaukumam “meža pelde” latviešu valodā iespējams izmantot arī jēdzienu “meža veldze” tā radītā emocionālā miera un spēcinājuma dēļ.

Meža veldzes pārgājienam ir raksturīgs mierīgs temps, ļaujot uzmanībai apzināti vērsties uz meža atmosfēru, izmantojot piecas maņas (redzi, dzirdi, tausti, smaržu un garšu), piedzīvojot emocionālu pārdzīvojumu, kas vērsts uz iekšēja mieru un atslābinājumu.

Meža veldze kā regulāra ikdienas prakse palīdz stiprināt un atjaunot

1)         Fizisko veselību. Meža veldzei raksturīgais ritms un secība palīdz normalizēt sirds asinsvadu veselību, stiprināt imunitāti, noturību pret aukstuma un karstuma radīto diskomfortu, veselības grūtībām, u.c.

2)         Psihisko veselību. Meža veldze ietver visus psihiskās veselības stiprināšanai nozīmīgās stratēģijas: mijiedarbību ar apkārtējo vidi, vērību pret sevi un apkārt notiekošo, aktivitāti jeb mērķtiecīgu darbību, iespēju mācīties uzzinot kaut ko jaunu vai atgādinot sev jau zināmo, piedzīvojot dāsnumu un laipnību gan pret sevi gan savā rīcībā.

3)         Sociālo veselību. Meža veldzes galvenās aktivitātes: kontakts, izmantojot visas maņas, skaistums, līdzjūtība, emocijas, nozīmes veidošanās palīdz stiprināt piederības sajūtu, sociālo kontaktēšanos un mazina vientulības izjūtu.

4)         Garīgo veselību. Pateicība par dzīvību apkārt un iekšējo dzīves spēku, savu sāpju godināšana jeb pieņemšana, ļaušanās pieredzes plūdumam un zinātkāre par gaidāmo dod iespēju veidot un stiprināt savas dzīves jēgu, vērtību nostiprināšanos un gandarījumu par dzīvi, gūto pieredzi.

Meža veldze kā viens no galvenajiem instrumentiem tiek izmantots meža terapijā, kuras galvenie mērķi ir cilvēka veselības atjaunošanās un piederības nostiprināšana kā daļai no dabas.

Iepazīšanās ar meža veldzi un meža terapiju tiešsaistes nodarbībā 30.maijā plkst. 18.00 tiešsaistes platformā zoom.com. un Meža veldzes pārgājienā 2.jūnijā plkst. 10.00.

meža veldze ir apzināta došanās un atrašanās dabā, lai uzlabotu labsajūtu ikdienā. Šis noteikti nebūs pārgājiens tikai jaunajiem un sportiskajiem, meža veldzes temps ir no viena līdz trim kilometriem stundā, meža terapijas temps – 500 metri līdz 1,5 kilometri stundā.

Ja arī tu vēlies pievienot vērtību savām pastaigām mežā un iepazīt šo terapijas veidu, piesaki dalību līdz 20.05.2024. reģistrējoties https://ieej.lv/XdWKK vai pa tālruni 26551877.

Tiksimies mežā!

......................................................................................................................................................................

Projektu Nr. 23-09-AL10-A019.2205-000008 organizē biedrība “Smiltenei un Latvijai” sadarbībā ar biedrību “Abulas lauku partnerība” un Lauku atbalsta dienestu. Finansē Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai ( 675,00 eiro), līdzfinansē Smiltenes novada pašvaldība (75,00 eiro).