svētdiena, 2022. gada 27. februāris

Mēs iestājamies par demokrātisku pasauli, kurā valda miers!

Mēs ar svētku sajūtu un prieku gaidījām kūku un martu, kad svinēsim dzimšanas dienu. Saņēmām sveicienus gan no Latvijas, gan draugiem pasaulē. Cerējām, ka šovasar, pēc divu gadu pārtraukuma un Covid -19 ierobežojumiem, kuri šķīra valstis un cilvēkus, beidzot varēsim tikties klātienē. 

Tomēr apkārt notiekošais liek aizdomāties par vērtībām, kuras mums visiem ir svarīgas. Par to, ka šobrīd notiekošais šķir cilvēkus, kuri strādājuši pie kopīgiem projektiem, cienījuši demokrātiju, vienlīdzību, cilvēcību, un kuru draudzībai nu pāri stāv karš. Īpaši smagi, tas ir mūsu draugiem Ukrainā un Krievijā. Jau kuro reizi skatāmies video no Klimata pārmaiņu protestiem Dānijā un fotogrāfijas no semināra par ilgtspējīgu kopienu veidošanu. Tur piedalījās 10 Baltijas jūras reģiona valstis. Bija gan Krievijas, gan Ukrainas pārstāvji ar vienotu mērķi padarīt pasauli labāku, vienlīdzīgāku, ilgtspējīgāku, demokrātiskāku.
Tādēļ brīdī, kad pasaule šķeļas un brūk mēs ticam un ceram, ka karš tiks apstādināts un neskars ne mūs, ne mūsu draugus, kas to nemaz nevēlējās. Džona Lenona dziesma ”Imagine” šobrīd šķiet vēl atbilstošāka un patiesāka. Tāpat kā pasaule vienojās cīņā pret Klimata pārmaiņām, tā tagad tai jābūt vienotai pret asinsizliešanu un karu.

Šajā satrauktajā laikā no Francijas mums savu sveicienu jubilejā atsūtījusi Lusija. Meitene, kas kopā ar vēl vienu brīvprātīgo no Gruzijas Marjamu gadu nodzīvoja Smiltenē, iemācījās latviešu valodu un piedalījās Dziesmu un deju svētkos. Viņai ir patīkamas atmiņas par kori “ Pakalni” kurā viņa dziedāja, darbu biedrībā un visiem, ko šeit satika.
Lūk Lusijas vēstule:
“Es pavadīju 10 mēnešus kā brīvprātīgā, darbojoties biedrībā «Smiltenei un Latvijai». Tā bija lieliska vieta izmēģinājumiem. Izstrādājot projektus, par permakultūru, līdzdalību un mācoties.
Ar Marjamu manu projekta partneri no Gruzijas mēs veidojām eko-klubus Bilskas un Palsmanes skolās, lai diskutētu un pievērstu skolēnu un iedzīvotāju uzmanību ilgtspējai un planētai draudzīgam dzīvesveidam (daloties ar pieredzi, spēlējot spēles, būvējot vertikālo dārzu Bilskas pamatskolas ēdamzālē u.c.).

Mēs arī organizējām divu dienu permakultūras semināru citiem Eiropas Solidaritātes korpusa brīvprātīgajiem, kas tobrīd atradās Latvijā. Viņi mācījās par permakulūru,  eksperimentēja būvējot ar mālu un salmiem, gatavoja biezpienu un mācījās latviešu tradicionālās dziesmas un dejas.
 Es arī piedalījos dažādās biedrības organizētājās meistarklasēs, kurās cēla raķeškrāsni un maizes krāsni no dabīgiem materiāliem, mācījos uzlabot augsnes auglību (veidot mulču, kompostu …) un apguvu teorētiskās zināšanas par permakultūru.
Esmu pateicīga biedrībai un biedriem par šo laiku, ko pavadīju Latvijā.
Daudz laimes 20 gadu jubilejā !
Lusija”

Paldies Lusijai, paldies visiem mūsu ārvalstu draugiem un sadarbības partneriem par apsveikumiem un kopīgajiem projektiem. Mēs ceram, ka drīzumā pasaulē atkal iestāsies miers un mēs varēsim tikties un plānot jaunus sadarbības projektus, tā padarot pasauli labāku mums un mūsu bērniem.




Biedrības “Smiltenei un Latvijai” publicitāte un raksts tapis ar Aktīvo iedzīvotāju fonda atbalstu projekta  “Aktīvi, zinoši un atpazīstami Smiltenes novadā” ietvaros.